Ford Escape Automobiles Forum banner
1 - 7 of 7 Posts

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter · #1 ·
New forum member and new to Ford Escape,so will probably have lots of questions. I just got my son a 2002 XLT w/ 99,737 miles. Notice after I purchased that cruise control doesn't work.
The ON switch doesn't do anything. If I press the SET button, the dash light indicating cruise is on lights up, but cruise isn't set. Coast and Resume don't do anything since speed isn't set.
Any ides?
Thanks
 

·
Premium Member
Joined
·
4,977 Posts
Remove the plastic engine cover to expose the throttle body. You should see a steel cable from the gas pedal, along with a black plastic-covered line from the cruise control module. Follow that back to see if it is disconnected or snagged somewhere.
 

·
Registered
Joined
·
263 Posts
I had that exact problem with my 2001 XLT, just reconnect the throttle cable that comes off of the cruise control box and you should be good to go.

While on the topic, my cruise isn't working, but its not becuase of the throttle body cable, it simply will not power on at all. Pressing the on button doesn't even cause the light to come on. I tried looking in the fuse descriptions in the owner guide to check for a blown fuse, but I couldn't find it. Is there a fuse for the cruise control?

:shrug:
 

·
Premium Member
Joined
·
4,977 Posts
There are two fuses to check, both in the Central Junction Box (driver's side kick panel). You will see two rows of mini fuses - check F2.5 (5 A), which should be in the first row, third down, and F2.24 (15 A), which should be the bottom of the second row.
 

·
Registered
Joined
·
263 Posts
Checked both fuses, neither are blown. :confused: Any other ideas?
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter · #7 ·
Thanks Squishy, took cover off this weekend to change plugs and cruise control cable was disconnected.
 
1 - 7 of 7 Posts
Top