Ford Escape Automobiles Forum banner

Pomocy! Data GPS w moim 09 MMH została cofnięta o 15 lat i dowiedziałem się, jak zmienić ją na aktualną datę

1.4K views 23 replies 8 participants last post by  Mountain Escape  
#1 ·
Tytuł podsumowuje sytuację.

Data na synchronizacji wskazuje -- instrukcja Forda odnosi się do tego jako „system rozrywki” w moim Mercury Mariner z 2009 roku została cofnięta o 15 lat – dokładnie 15 lat, 7 miesięcy i 16 dni – i nie widzę żadnego sposobu, aby to zmienić. Kilka zdjęć załączonych, aby to pokazać.

Szukałem, ale nie mogę znaleźć żadnego wyjaśnienia, jak to naprawić. Znalazłem coś na reddit (tutaj), co pozornie wyjaśnia problem. Ale ten wątek jest tak słabo komentowany, że wątpię, czy jest poprawny. Ford nie pozwoliłby, aby coś tak oczywistego pozostało nienaprawione przez tak długi czas, … prawda?

Załączone zdjęcia, aby pokazać, o co pytam. Przyciski w Zegarze i Kalendarzu nie pozwalają na zmianę daty. Ekran zegara pozwala tylko na zmianę godziny. Zgodnie z instrukcją synchronizacji na ekranie kalendarza „Możesz przeglądać kalendarze z jednego poprzedniego roku i kolejnych 10 lat”, a nawet wtedy nie ma przycisku „Ustaw datę”.

Attachments

#4 ·
Więc zrobiłem małe rozeznanie i myślę, że jest, jak jest. Nic nie da się zrobić.
To również czytałem. Jednak kwestionuję to.

Dlaczego jestem jedyną osobą, która to tutaj zgłasza, dlaczego nie jest to szerzej zgłaszane ogólnie (poza tym miejscem)? Czy mój pojazd (system synchronizacji w) nie otrzymał jakiejś poprawki/naprawy/TSB oprogramowania, którą otrzymali inni i dlatego nie mają tego problemu?

To, że nie jest to szeroko zgłaszane, pośrednio mówi, że inne pojazdy z tą samą konfiguracją systemu synchronizacji nie widzą tego problemu.

#6 ·
Cześć RCM
Mam Escape Limited z 2012 roku, kupiony jako nowy, który wyświetla "26 grudnia 2005". Po raz pierwszy zauważony w zeszłym tygodniu. Zwiększa się każdego dnia (wczoraj były święta!), ale wyświetla datę o ponad 6 lat wcześniejszą niż data produkcji....
Jestem pewien, że ty i ja nie jesteśmy jedynymi, którzy doświadczyli tego problemu. Czy ktoś może zaoferować rozwiązanie?

#7 ·
Cześć RCM
Mam Escape Limited z 2012 roku, kupiony jako nowy, który wyświetla "26 grudnia 2005". Po raz pierwszy zauważony w zeszłym tygodniu. Zwiększa się każdego dnia (wczoraj były święta!), ale wyświetla datę o ponad 6 lat wcześniejszą niż data produkcji....
Jestem pewien, że ty i ja nie jesteśmy jedynymi, którzy doświadczyli tego problemu. Czy ktoś może zaoferować rozwiązanie?
Witamy w mieście, czy próbowałeś powyższych możliwości?

#8 ·
Cześć JA, nie próbowałem powyższych opcji. Natknąłem się wczoraj na kilka interesujących informacji. Istnieje zjawisko znane jako GPS Rollover - oto link do Wikipedii: https://www.bing.com/ck/a?!&&p=b115...1aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvR1BTX3dlZWtfbnVtYmVyX3JvbGxvdmVy&ntb=1 Wydaje się, że wyjaśnia to datę, która nagle szaleje. Oczywiście wielkim pytaniem jest teraz, co zrobić, aby to naprawić. Czy myślisz, że jeśli wystarczająco wielu z nas zaapeluje do Forda, będą na tyle sumienni, aby zapewnić aktualizację SYNC, aby to rozwiązać? (Tak, też tak nie myślałem) Jestem gotów zrobić reset "Hard GPS", ale chciałbym wiedzieć z góry, czy poprawnie zsynchronizuje ponownie datę, czy po prostu wprowadzi jeszcze więcej problemów. KTOKOLWIEK tam, kto znalazł rozwiązanie???

#9 ·
Cześć ME, nie próbowałem powyższych opcji. Natknąłem się wczoraj na kilka interesujących informacji. Istnieje zjawisko znane jako GPS Rollover - oto link do Wikipedii: https://www.bing.com/ck/a?!&&p=b115...1aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvR1BTX3dlZWtfbnVtYmVyX3JvbGxvdmVy&ntb=1
Wygląda na to, że wyjaśnia nagłe szaleństwo daty. Oczywiście, wielkim pytaniem jest teraz, co zrobić, aby to naprawić. Czy uważasz, że jeśli wystarczająca liczba nas zwróci się do Forda, będą oni na tyle sumienni, aby zapewnić aktualizację SYNC w celu rozwiązania tego problemu? (Tak, też tak nie myślałem)
Jestem gotów zrobić reset "Hard GPS", ale chciałbym z góry wiedzieć, czy poprawnie zsynchronizuje ponownie datę, czy po prostu wprowadzi jeszcze więcej problemów. KTOKOLWIEK tam, kto znalazł rozwiązanie????
Informacja, GPS Rollover jest wyjaśnione w linku do Reddita, który zamieściłem w 1. poście. Zrozumiałem, że link ten oznacza, że jest to rozpoznany problem.

#10 ·
W nawiązaniu do tego wszystkiego. Próbowałem zresetować baterię, to nie naprawiło problemu. Nie próbowałem kontaktować się z pomocą techniczną Sync, jednak na wątku na Reddicie (tutaj) napisano, że tak zrobili. Więc być może to zrobię.

Chcę zgłosić, że ta stara data ma efekty kaskadowe. Zeszłej nocy patrzyłem na coś pod ekranami Sirius, ulubione sporty, zaplanowane (lub coś w tym stylu), a jeden ekran pokazywał "Brak harmonogramów dostępnych dla 27-DEC-2005".

Tak, wiem, kto w dzisiejszych czasach szuka w Sirius informacji o podróżach, pogodzie lub ruchu drogowym, biorąc pod uwagę Waze i Mapy Google, więc prawdopodobnie wyłączę tę subskrypcję.

#14 ·
Aktualizacja.

- Dziękuję za sugestie dotyczące odłączenia akumulatora 12V. Spróbowałem i nie zadziałało. Po wypróbowaniu przeprowadziłem trochę badań w Internecie i doszedłem do wniosku, że to nigdy nie zadziała. Dlaczego? Ponieważ sygnały danych GPS nie zawierają rzeczywistej daty. Dane GPS zawierają bardzo dokładny czas, ale nie rzeczywistą datę.

Zamiast wysyłać rzeczywistą datę, sygnały GPS wysyłają przesunięcie, w liczbie tygodni, od ustalonej daty. To przesunięcie przewija się (do zera) co 1024 tygodnie, czyli około 20 lat. Odbiornik GPS musi to uwzględnić i być w stanie odpowiednio wykonać obliczenia. Najwyraźniej system SYNC Forda nie uwzględnił przewinięcia. Co jest zaskakujące.

- Informacja dla wszystkich innych, którzy próbują podejścia z odłączeniem akumulatora. Możesz napotkać kody DTC wyzwalane przez odłączenie akumulatora, więc bądź przygotowany do ich wyczyszczenia samodzielnie lub udania się do warsztatu lub dealera, aby to zrobić.

Kody DTC są dobrym tropem. Mam (nadal) nadzieję, że istnieje jakiś sposób na zresetowanie daty - daty początkowej do najnowszej daty przewinięcia (6-7 kwietnia 2019 r., tydzień GPS 2047) - za pomocą narzędzia DTC lub być może/mniej kombinacji przycisków w systemie synchronizacji (podobnej do sekwencji wciskania przycisków do programowania klawiatury wejścia do drzwi lub aktywacji nowego breloka).

Mam adapter Blue Driver DTC, ale jak dotąd nie znalazłem wpisu do resetowania daty, być może to przegapiłem i planuję przyjrzeć się bliżej jeszcze raz. Gdzieś czytałem, że Forscan może to zrobić, ale jeszcze tego nie zbadałem. Jeszcze.

#15 ·
Aktualizacja.

- Dzięki za sugestie dotyczące odłączenia akumulatora 12V. Spróbowałem i nie zadziałało. Po wypróbowaniu przeprowadziłem trochę badań w Internecie i doszedłem do wniosku, że to nigdy nie zadziała. Dlaczego? Ponieważ sygnały danych GPS nie zawierają rzeczywistej daty. Dane GPS zawierają bardzo dokładny czas, ale nie rzeczywistą datę.

Zamiast wysyłać rzeczywistą datę, sygnały GPS wysyłają przesunięcie, w liczbie tygodni, od ustalonej daty. To przesunięcie przewija się (do zera) co 1024 tygodnie, czyli około 20 lat. Odbiornik GPS musi to uwzględnić i móc odpowiednio wykonać obliczenia. Najwyraźniej system SYNC firmy Ford nie uwzględnił przewinięcia. Co jest zaskakujące.

- Informacja dla wszystkich innych, którzy próbują podejścia z odłączeniem akumulatora. Możesz napotkać kody DTC wyzwalane przez odłączenie akumulatora, więc bądź przygotowany do ich wyczyszczenia samodzielnie lub udania się do warsztatu lub dealera, aby to zrobić.

Kody DTC są dobrym tropem. (Wciąż) mam nadzieję, że istnieje jakiś sposób na zresetowanie daty — daty początkowej do najnowszej daty przewinięcia (6–7 kwietnia 2019 r., tydzień GPS 2047) — za pomocą narzędzia DTC lub być może/mniej kombinacji przycisków w systemie synchronizacji (podobnej do sekwencji naciśnięć przycisków do programowania klawiatury wejściowej drzwi lub aktywacji nowego pilota).

Mam adapter Blue Driver DTC, ale do tej pory nie znalazłem wpisu do resetowania daty, być może to przegapiłem i planuję przyjrzeć się temu jeszcze raz. Gdzieś czytałem, że Forscan może to zrobić, ale jeszcze tego nie zbadałem. Jeszcze.
Dzięki za aktualizację, czy skontaktowałeś się już z synchronizacją?

Brzmi to jak stara obawa Y2K… Zastanawiam się, czy to tak proste, jak zmiana formatu daty na rok czterocyfrowy?

Bardzo mnie ciekawi, co spowodowało cofnięcie

Zastanawiam się, czy zainstalowanie nowego urządzenia głównego rozwiązałoby Twój problem… Jestem pewien, że nie chcesz tego robić

#24 ·
Tylko z ciekawości, wiem, że aktualizacje synchronizacji są dostępne przez pendrive… Zastanawiam się, czy wymuszenie aktualizacji pomogłoby?

Wygląda na błąd… Mam nadzieję, że nie będziesz musiał wymieniać jednostki głównej! Nigdy nie miałem problemów z moim 2009.

Jeśli masz w pobliżu złomowisko, sugerowałbym najpierw spróbować tam… Zachowaj oryginalne części